روش صحیح بغل کردن نوزاد

روش صحیح بغل کردن نوزاد

یکی از مهم‌ترین اصول نگهداری از نوزاد این است که روش صحیح بغل گرفتن نوزاد را بدانید. در آغوش گرفتن نوزاد یکی از شیرین‌ترین تجربیاتی است که والدین و دیگر اطرافیان یک نوزاد تازه متولدشده می‌توانند داشته باشند؛ اما اگر نحوه صحیح بلند کردن نوزاد را ندانید ممکن است به او آسیب بزنید و یا باعث ناراحتی او شوید. بغل کردن نوزاد یکی از کارهایی است که امکان دارد در ابتدا برای برخی از والدین کمی نگران‌کننده باشد، زیرا کوچک و ظریف بودن نوزاد برای آنها تازگی دارد. تمام والدین مطمئناً خیلی زود روش‌های مختلف بغل کردن کودکشان را به خوبی یاد می‌گیرند و این ترس را نیز از یاد خواهند برد. اما اگر شما نیز شاید مثل برخی از مادارن یا پدران دیگر سؤالاتی در مورد نحوه درست بغل کردن کودکتان دارید، در این مطلب می‌توانید با نکاتی قبل از بغل کردن کودک، برخی از روش‌های بغل کردن نوزاد و نکاتی ضروری در زمان در آغوش گرفتن نوزادان آشنا شوید.

 

طرز صحیح بغل کردن و بلند کردن نوزادان

 

1- قبل از بغل گرفتن نوزاد دستان خود را بشویید

قبل از اینکه درباره طریقه گرفتن نوزاد صحبت کنیم باید بدانید که قبل از این کار باید دستانتان را به‌خوبی تمیز کنید. این موضوع به‌خصوص در مواقع بغل كردن نوزاد توسط ديگران که از بهداشتی بودن دستان آن‌ها مطمئن نیستید، اهمیت زیادی دارد. سیستم ایمنی کودک هنوز درحال‌ توسعه است، بنابراین هر میکروبی که توسط بزرگسالان حمل می‌شود، ممکن است آن‌ها را بیمار کند. پس بهتر است دستانتان را با صابون و آب گرم بشویید و از دیگران نیز بخواهید همین کار را بکنند. از گفتن این موضوع به اطرافیانتان خجالت‌زده نشوید، چرا که بحث سلامتی کودکتان مطرح است.

 

2- برای بغل کردن نوزاد خود باید احساس راحتی کنید

راحتی یکی از مهم‌ترین موارد در مورد نگهداری از نوزاد است. نه ‌تنها باید از نظر جسمی احساس راحتی داشته باشید بلکه باید برای بغل كردن نوزاد احساس اطمینان خاطر و آرامش داشته باشید. طبیعی است که در ابتدا کمی احساس ترس و وحشت کنید. وقت بگذارید و یادتان باشد که نفس عمیق بکشید! بر اساس یک مطالعه، پدران به‌طور میانگین 5 ساعت طول می‌کشد که با نوزاد خود احساس راحتی داشته باشند؛ بنابراین لزومی ندارد که اگر با این موضوع راحت نیستید سعی کنید آن را انجام دهید.

 

3- هنگام بغل گرفتن نوزاد از او حمایت کنید

اگر می‌خواهید روش صحیح بغل گرفتن نوزاد را بدانید مهم‌ترین نکته این است که هنگام گرفتن نوزاد باید حمایت کافی را از سر و گردن او داشته باشید. سر نوزادان سنگین‌ترین قسمت بدن آن‌ها در هنگام تولد است. از طرفی نوزادان تقریباً تا 4 ماهگی قابلیت کنترل عضلات گردن خود را ندارند تا بتوانند سر خود را به‌تنهایی نگه دارند؛ بنابراین شاید بتوان گفت که طرز بغل گرفتن نوزاد 5 ماهه تا حدودی نسبت به نوزادان کوچک‌تر راحت‌تر باشد. اگرچه همچنان می‌بایست در بغل کردن او دقت داشته باشید.

هنگام بغل کردن نوزاد حواستان به فونتانل یا ملاج سر نوزاد باشد؛ منظور قسمت‌های نرم بالای سر نوزاد است که نباید فشاری به آن‌ها وارد شود.

 

4- قبل از بلند کردن نوزاد یک موقعیت مناسب اختیار کنید

برای بغل کردن نوزاد باید نحوه صحيح بلند كردن نوزاد را بدانید. وقتی می‌خواهید کودک خود را بلند کنید، زانوی خود را کمی خم کنید، سپس یک دست را زیر سر او و دیگری را زیر باسن او قرار دهید. سپس بدن آن‌ها را به قفسه سینه خود نزدیک کنید. تا زمانی که از سر و گردن کودک حمایت می‌کنید، می‌توانید در هر موقعیتی که راحت‌تر هستید، قرار بگیرید.

 

انواع روش‌های بغل کردن نوزاد

انواع مختلفی از روش‌های بغل کردن نوزاد وجود دارد که کودک شما ممکن است از آن لذت ببرد. برخی از این موقعیت‌ها همچنین برای تغذیه با شیر مادر و یا آروغ زدن نوزاد بسیار عالی هستند. با امتحان کردن پوزیشنهای مختلف ببینید کدام موقعیت برای هر دوی شما بهتر است.

 

بغل کردن نوزاد به روش گهواره

طریقه گرفتن نوزاد در حالت گهواره یکی از ساده‌ترین و بهترین راه‌های نگه‌داشتن نوزاد برای چند هفته اول زندگی است:

  • درحالی‌که دست‌هایتان را روی هم قفل کرده‌اید کودک را به‌صورت افقی در سطح قفسه سینه خود قرار دهید.
  • به آرامی سر کودک را به سمت کج آرنج خود ببرید.
  • درحالی‌که با یک دست سر کودک را نگه داشته‌اید، دست دیگر را به سمت پشت کودک ببرید تا بدن کودک را حمایت کنید.
  • با دست آزاد خود قادر خواهید بود کارهای دیگر نظیر شیردهی و دیگر موارد را انجام دهید.
  • شاید بهترین روش بغل كردن نوزاد در خواب همین روش باشد.

 

بغل کردن نوزاد بر روی شانه

  • بدن کودک را موازی با بدن خود نگه دارید به‌طوری‌که سر آن‌ها را روی شانه و سینه شما قرار بگیرد؛ نوزاد را طوری قرار دهید که بتواند پشت سر شما را ببیند.
  • یک دست را روی سر و گردن نوزاد نگه دارید و با دیگری از کف پای او را حمایت کنید. این موقعیت همچنین ممکن است باعث شود کودک ضربان قلب شما را بشنود و کمتر بی‌قراری کند.

 

بغل کردن نوزاد بر روی شکم (حالت دمر روی بازو)

  • کودک خود را به‌صورت بغل کنید که با شکم بر روی قسمت جلوی ساعد شما دراز کشیده باشد و سر نوزاد در قسمت آرنج شما قرار داشته باشد.
  • پاهای آن‌ها باید در دو طرف دست شما فرود بیاید و دست خود راکمی شیب‌دار قرار دهید.
  • اگر نوزاد نفخ داشته باشد و نیاز به آروغ زدن داشته باشد، این طریقه گرفتن نوزاد به او کمک می‌کند. درحالی‌که نوزاد در این حالت قرار گرفته است، پشت او را به‌آرامی نوازش کنید تا گاز اضافی را دفع کند.

 

قرار دادن نوزاد بر روی ران پا

  • روی یک صندلی بنشینید و کودک خود را بر روی پای خود قرار دهید. سر آن‌ها باید نزدیک زانوی شما رو به بالا باشد.
  • کف دو دست خود را زیر سر نوزاد قرار دهید و ساعد دست‌هایتان را زیر بدن کودک ببرید. پای کودک باید به کمر شما بچسبد.

برای انتخاب روش صحیح بغل گرفتن نوزاد بهتر است به حال و هوای کودک توجه کنید. اگر آن‌ها بدقلقی یا گریه می‌کنند، می‌توانید موقعیت دیگری را امتحان کنید تا ببینید آیا این باعث راحتی بیشتر آن‌ها می‌شود یا خیر. همچنین می‌توانید به‌آرامی آن‌ها را تکان دهید. توجه داشته باشید که سر نوزاد همیشه باید طوری قرار بگیرد که بتواند به‌راحتی نفس بکشد.

 

نکاتی برای بغل کردن نوزاد

  • هنگام نگه‌داشتن کودک با او تماس پوستی برقرار کنید. این یک روش عالی برای پیوند یافتن با آن‌ها و گرم نگه‌داشتن آن‌ها است. می‌توانید کودک را تا جایی که فقط یک پوشک داشته باشد، بغل کنید.
  • هنگام نگه‌داشتن کودک به مدت طولانی یا برای کمک به تغذیه با شیر مادر، از بالش پشتیبانی نوزادان (بالش شیردهی) استفاده کنید.
  • در حین نگهداری از کودک نوشیدنی‌های داغ حمل نکنید یا کنارتان قرار ندهید. وجود چاقو، شعله‌های آتش و گرمای بیش‌ازحد در اطراف شما خطرناک هستند و می‌توانند منجر به آسیب‌های تصادفی شوند. همچنین از افرادی که در کنار شما با لوازم خطرناک کار می‌کنند، دوری کنید.
  • برای امنیت بیشتر، کودک خود را با هر دو دست نگه دارید.
  • هرگز کودک خود را محکم تکان ندهید؛ انجام این کار می‌تواند باعث خونریزی در مغز و حتی مرگ شود.

 

برای ترک دادن بغلی شدن نوزاد چه کنیم؟

مطالعات و کارشناسان فواید زیادی را برای بغل کردن نوزاد ارائه کرده‌اند؛ اما این بدان معنی نیست که شما باید همیشه او را بغل کنید. کودک شما برای رشد مهارت‌های حرکتی خود نیاز دارد مدتی هم بر روی شکم خود روی پتو یا کف زمین قرار بگیرد. در صورت بغلی شدن نوزاد او در هنگام قرار گرفتن بر روی هر سطحی احساس ناامنی می‌کند و دائماً گریه و بی‌تابی خواهد کرد.

هر کاری که برای کودکتان انجام می‌دهید باید تعادل را در آن رعایت کنید. بهتر است از ابتدا فکری برای این موضوع بکنید. برای پیشگیری از بغلی شدن نوزاد سعی کنید تنها در مواقعی که او احساس گرسنگی می‌کند یا خیلی بی‌تاب است او را بغل کنید. در سایر مواقع و به‌محض کوچک‌ترین اشاره از سوی نوزاد، او را در آغوش نگیرید. گاهی حتی ممکن است لازم باشد که مقابل تقاضای بی‌دلیل نوزاد برای اینکه بغلش کنید، مقاومت کنید؛ اگرچه این موضوع اصلاً ساده نیست.

بهتر است در ابتدا نوزاد را دو بار در روز بر روی شکم قرار دهید. برای اینکه نوزاد در این وضعیت احساس امنیت کند خودتان نیز بر روی شکم دراز بکشید و با او ارتباط چشمی برقرار کنید. همچنین می‌توانید یک آینه مقابل او قرار دهید تا خودش را ببیند. مواقعی این کار را انجام دهید که نوزادتان به‌خوبی استراحت کرده و پوشک تمیز به پا دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *