چرا نوزاد یا کودک چشم هایش را می مالد؟

چرا نوزاد یا کودک چشمش را می مالد

وقتی کودک شما چشمان خود را می مالد، اولین فکر شما این است که “بچه نیاز به خواب دارد” ، اما علت مالیدن چشم توسط نوزاد و کودک واقعا چیست؟ گاهی نوزادان ممکن است فقط به خاطر رفلکس های نوزادی، دستشان خود را به صورت بمالند و این یک عملکرد کاملا طبیعی نوزاد می باشد. اما اگر کودک شما خسته نباشد و یا از روی رفلکس نباشد، چه می کنید؟ آیا این می تواند مشکل بینایی یا عفونت آنها باشد؟ به احتمال زیاد نه، گرچه ممکن است این اتفاق بیفتد.

مالش چشم نوزاد معمولا بیانگر یک نیاز مهم برای نوزاد می باشد، که والدین باید به آن توجه کنند. همه ی ما متوجه این رفتار کودک شده ایم که در برخی مواقع شروع به مالش چشمان خود می کنند. معمولا مالش چشم نوزاد طبیعی است و گاهی اوقات نشان دهنده ی خستگی و خواب آلودگی کودک می باشد. اما نباید همیشه مالش چشم کودکان را نشانه ی خستگی و خواب آلودگی او بدانیم.

همچنین نوزاد و کودک مانند ما، در پاسخ به انواع مواد حساسیت زای محیطی و نشانه های عاطفی چشم های خود را می مالد. دیدن کودکی که چشمهای خود را می مالد غیر معمول نیست، بنابراین وحشت نکنید. گاهی مالش چشمان، می تواند به این معنی باشد که آنها نوعی ناراحتی یا پریشانی دارند.

 

علت مالیدن چشم کودک و نوزاد شامل موارد زیر هستند:

۱. مالیدن چشم کودک به علت خستگی:

خستگی و خواب آلودگی یکی از علل رایج مالش چشم در نوزادان و کودکان است. وقتی کودک خسته است، چشم هایش هم خسته می شوند. خستگی چشم یعنی احساس درد و تنش در اطراف عضلات چشم.  به همین دلیل نوزاد شروع به مالش چشمان خود می کند. در واقع او با مالیدن چشم می خواهد درد و تنش را در اطراف عضلات چشم و پلک ها آرام کند. ممکن است نوزادان با مالیدن چشم خود بخواهند به والدین نشان بدهند که زمان خوابشان فرا رسیده است.

 

2. خشکی چشم ها:

چشم ها با یک غشای اشکی محافظت می شوند. اگر چشم نوزاد بیش از حد در معرض هوا قرار گیرد، رطوبت چشم خشک می شود. خشکی چشم نوزاد باعث ناراحتی او می شود. وقتی چشم نوزاد بیش از حد خشک باشد شروع به مالش چشم خود می کند. در واقع کودک با مالش چشم خود رطوبت و اشک را در چشمانش ایجاد می کند. رطوبت و اشک ایجاد شده ، خشکی چشم را از بین می برد و کودک آرام می گیرد.

 

3. مالیدن چشم نوزاد به دلیل درد یا خارش چشم:

چشم نوزادان در معرض همان آلرژی های محیطی است که چشم ما قرار دارد، که البته چشم آنها بسیار ظریف تر است. در هوای خشک، در اتاقهای پر از گرد و غبار، در ساحل یا پارک، با گربه و حیوانات خانگی، در فصل گرده گل و… اینها همه محرک مناسب برای تحریک چشمهای کوچک نوزادان است. همانطور که گفته شد، آلرژی چشم در نوزادان غیر معمول است. اما این تحریک می تواند علائمی مانند قرمزی، آبریزش، کبودی و مالش چشم ایجاد کند.

 

4. وجود چیزی در چشم:

اگر چیزی مثل ذرات گرد و غبار در چشم نوزاد رفته باشد باعث اذیت او می شود. بنابراین کودک شروع به مالش چشمان خود می کند. ممکن است در این حالت چشمان او پوسته پوسته شده باشد. اگر مالیدن چشم همراه با قرمزی و اشک باشد قطعا چیزی در چشم او فرو رفته و ممکن است به چشم او آسیب بزند. پس کودک در این حالت شروع به مالش چشمان خود می کند.

 

5. مالیدن چشم به علت عفونت چشم:

التهاب ویروسی یا باکتریایی معمولاً با علائم واضحی مانند قرمزی، پوسته پوسته شدن و ترشحات چشم همراه است، اما نه همیشه. خارش گاهی اوقات می تواند یکی از علائم اولیه باشد قبل از این که سایر علائم ظاهر شود. اگر چشمان نوزاد قرمز شده است برای جلوگیری از انتقال میکروب، حتما دستان خود را بشویید.

 

6. خستگی چشم کودک و مالیدن چشمش:

هنگامی که بیش از حد ورزش می کنید، طبیعی است که عضلات دردناک خود را مالش دهید تا درد را تسکین دهید. دقیقاً همان اصل ممکن است در مورد مالش چشم نیز وجود داشته باشد، وقتی به دلایلی چشمها بیش از حد استفاده می شوند – مثلا به دلیل کمبود نور برای دیدن، چشم ها بیشتر خسته می شوند و درد آنها بیشتر می شود و باعث می شود نوزاد چشم هایش را مالش دهد.

مشکلات بینایی در نوزادان شایع نیست، اما در ۶ ماهگی، برخی از نوزادان ممکن است علائمی مانند عیوب انکساری و آب مروارید را نشان دهند. آکادمی چشم پزشکی آمریکا و آکادمی اطفال آمریکا توصیه می کنند معاینات چشمی توسط متخصص کودکان در هر ویزیت مرتب و از بدو تولد انجام شود.

 

7. دندان در آوردن و مالیدن چشم:

این مورد کمی نادر است، اما اگر کودک شما در اوج مرحله دندان درآوردن باشد، ممکن است چشم های خود را بمالد. دندان های فوقانی، به ویژه می توانند باعث درد و احساس درد در صورت شوند و نوزادان را وادار به مالش چشم خود کنند تا درد را تسکین دهند.

 

8. مالیدن چشم نوزاد از روی کنجکاوی:

کودکان مدام در حال کنجکاوی برای شناسایی بدن خود و همچنین محیط اطرافشان هستند. ممکن است مالش چشم نوزاد از روی کنجکاوی باشد، تا واکنش بدنش را درک کند. مالیدن چشم نوزاد در واقع آشنایی او با یک عضو از بدن خود می باشد.

 

آیا مالیدن چشم توسط نوزاد خطرناک است؟

مالیدن چشم در هنگام خستگی کاملاً طبیعی است و به احتمال زیاد آسیبی به او وارد نخواهد شد، مگر اینکه در این فرآیند چیزی در چشمان کودک شما وارد شود. خطر اصلی این است که در صورت وجود علائم دیگر مانند قرمزی و احساس کبودی، بازهم علت تحریک چشم معلوم نشود.

اما جلب توجه به یک عادات گاهی اوقات باعث بدتر شدن آنها یا ماندگاری بیشتر این عادت می شود. یک عادت بد کودکتان را نادیده بگیرید، به سرعت روند قبلی اش را ادامه خواهد داد. گفته می شود، نوزادی که دائما چشم های خود را می مالد ممکن است در معرض خطر بیشتری برای عفونت باشد و ممکن است به نوعی به توجه شما نیاز داشته باشد.

 

درمان و جلوگیری از مالیدن چشم توسط کودک

  1. خستگی :

کودک خود را در محل خوابش قرار دهید تا بخوابد ( اگرچه بچه ها در ۲۴ ساعت به ۱۲ تا ۱۶ ساعت خواب احتیاج دارند، و این شامل چرت زدن است، بنابراین مطمئن شوید که فرصت کافی برای چرت زدن به آنها می دهید).

  1. خارش یا تحریک چشم :

اگر فکر می کنید چیزی در چشم کودک شما رفته است، می توانید با یک پارچه آغشته به آب گرم آن را به آرامی پاک کنید. اگر نتیجه ای نداشت، یا اگر فکر می کنید تحریک ناشی از آلرژی است، برای مراحل بعدی به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید. در این فاصله، سعی کنید حواس کودک را با اسباب بازی ها و سایر اشیا پرت شود و دست خود را از صورتش دور نگه دارد.

  1. عفونت :

اگر مشکوک به عفونت چشم هستید، با پزشک اطفال تماس بگیرید. چشم عفونت کرده را با آب گرم و پاکیزه، تمیز نگه دارید. شاید پوشاندن دستان کودک خود با دستکشهای کوچک مخصوص نوزادان تازه متولد شده، کمک کند تا کودک به طور تصادفی به چشمانش آسیب نرساند (همچنین ناخن ها را نیز کوتاه کنید!) اگر پزشک قطره چشم آنتی بیوتیکی تجویز کرده است، با دستورالعمل های تجویز شده، مصرف کنید.

  1. تنبلی چشم یا مشکلات بینایی :

به متخصص اطفال کودک خود اطلاع دهید، اگر مشکل در بینایی وجود داشته باشد، احتمالا شما را  برای معاینه کامل به یک چشم پزشک اطفال ارجاع دهند.

 

چه موقع باید نگران باشید ؟

اگر فکر می کنید کودک شما به دلایلی غیر از خواب آلودگی یا درد دندان درآوردن، چشم های خود را می مالد، برای معاینه به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید. علائم اختلالات بینایی به ویژه پس از ۶ ماهگی، باید توسط پزشک ویزیت شود.

بسیاری از دلایلی که کودک شما ممکن است چشم هایش را مالش دهد بسیار بی خطر است، اما ممکن است نوعی ناراحتی جسمی وجود داشته باشد، حتی ممکن است او فقط نیاز به در آغوش گرفته شدن و توجه داشته باشد.

با بررسی علل احتمالی، آزمایش برخی راه حل ها و مراجعه به متخصص اطفال (در صورت لزوم) به کودک خود کمک کنید.

 

بیشتر بخوانید : علت و درمان آبریزش چشم نوزاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *