راهنمای شست و شوی لباس نوزاد

راهنمای شستن لباس نوزاد

یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های مادرها، شستشوی صحیح و مناسب لباس نوزادان و کودکان است. با اینکه نوزاد شما کوچک است، اما می‌تواند در مدت کوتاهی آن‌قدر لباس کثیف کند که به زودی شست‌وشوی لباس‌هایش به یکی از دغدغه‌های اصلی شما تبدیل ‌شود. همچنین لکه‌های پروتئینی مانند لکه‌های شیر مادر، باکتری زیادی جذب می‌کنند و ممکن است باعث بیماری کودک شوند. بنابراین بهتر است برای شستشوی لباس نوزاد ، از شوینده‌های مخصوص استفاده شود. کودکان، خصوصاً در سال اولیه زندگی، پوست نازک و حساسی دارند و باید هنگام شستن لباس‌هایشان، این نکته را در نظر گرفت که برای شستن لباس نوزاد از شوینده های بدون رنگ و بو استفاده کنید زیرا مواد شیمیایی قوی و معطر می‌توانند باعث ایجاد آلرژی یا حساسیت در کودک شوند. همچنین سعی کنید در روزها و هفته‌های اول تولد کودکتان، لباس‌های نوزاد یا کودکتان را همراه لباس‌های خودتان در ماشین لباس‌شویی نیندازید و آنها را جداگانه بشویید یا از مینی واش برای کودکان استفاده کنید. در این مطلب می‌توانید با زمان اولین شستن لباس‌های نوزاد، شوینده‌های مناسب برای شستن لباس‌ نوزاد و نکاتی هنگام شستن لباس نوزادان آشنا شوید.

 

شستن لباس‌های نوزاد قبل از استفاده

نو بودن لباس‌های نوزادان یا هر لباس دیگری، به معنی تمیز بودن آنها نیست. نوزادان پوست حساسی دارند و شما هم نمی‌دانید لباس‌ها قبل از اینکه توسط شما خریداری شود کجا بوده و با چه چیزهایی تماس داشته است. در حقیقت، تولیدکنندگان لباس اغلب موادی به لباس‌ها اضافه می‌کنند که از چروک افتادن و رشد کپک روی آنها جلوگیری می‌کند.

به مراتب دیده شده است که پوست بسیاری از نوزادان بعد از پوشیدن یک لباس نو برای اولین بار، حساسیت نشان داده و جوش می‌زند. فرقی نمی‌کند که لباس بچه را در خانه دوخته‌اید یا از فروشگاه تهیه کرده‌اید؛ هر لباس جدیدی که قرار باشد به تن فرزند شما برود می‌بایست از قبل شسته شود. لباس‌های نو همچنین ممکن است رنگ‌های اضافی روی خود داشته باشد و این مواد شیمیایی می‌تواند باعث قرمزی و حساسیت پوست کودکتان شود، پس بهتر است تمام لباس‌ها را قبل از اولین بار استفاده بشویید.

از آن‌جایی که نوزادان نسبت به بزرگسالان پوست بسیار حساس‌تری دارند، شستن لباس نوزاد پیش از استفاده، تنها راه مطمئن برای جلوگیری از آسیب‌رسیدن به پوست آن‌ها است. ضمنا نباید فراموش کنید که شوینده‌های مورد استفاده شما باید مخصوص کودکان و ملایم باشند.

 

شوینده های مناسب برای شستن لباس‌ نوزاد

انتخاب شوینده مناسب برای لباس کودکان اهمیت زیادی دارد. شوینده‌های غیراستاندارد و معطر، سلامتی پوست کودک را به‌خطر می‌اندازند، همچنین باعث پوسیدگی و از بین رفتن لباس می‌شوند. برای شستن کهنه‌های بچه یا لباس‌های کودک از مواد شوینده‌ای استفاده کنید که بی‌بو، بدون آنزیم و فاقد هر ماده سفیدکننده یا براق‌کننده‌ای باشد. همچنین بهتر است از نرم‌کنندۀ لباس و مواد ضدالکتریسیته نیز خودداری کنید، زیرا می‌تواند پوست حساس کودک شما را تحریک کند. پودرهای صابون مخصوصی که برای شست‌وشوی کهنه و لباس بچه وجود دارد می‌تواند گزینه مناسب‌تری برای شست‌وشو باشد. یک توصیه کلی نیز این است که لباس‌های نوزادان و کودکان باید جداگانه شسته شود تا احتمال کمتری برای ایجاد حساسیت پوستی در کودکان دارد. اما بسیاری از والدین، لباس‌های کودکشان را با لباس بقیۀ اعضای خانواده و با پودر معمولی در لباس‌شویی می‌اندازند و ممکن است مشکلی هم پیش نیاید. بسیاری از متخصصان پوست هم می‌گویند درصورتی‌که کودکتان آلرژی یا پوست خیلی حساسی نداشته باشد، پودر لباس‌شویی معمولی اغلب نمی‌تواند مشکلی به وجود بیاورد.

 

اما در هر صورت شاید بد نباشد اگر از شوینده‌های معمولی لباس‌شویی استفاده می‌کنید، نوع مایع آن را بخرید، زیرا مایع لباس‌شویی برخلاف پودرها بهتر از تار و پود لباس‌ها شسته و پاک می‌شود. همچنین پودرها معمولاً لکه‌های پودری‌ از خود بر جا می‌گذارد که ممکن است پوست کودک را تحریک کند، پس لازم است در آبکشی آنها دقت کنید و خیلی بهتر است اگر دو بار آنها را آبکشی کنید. اگر نگرانید که پوست نوزادتان برای شوینده‌های معمولی خیلی حساس باشد،‌ می‌توانید چند تکه از لباس‌های او را همراه لباس‌های دیگرتان بشویید و سپس اگر به نظر می‌آید پوست فرزندتان هنگام پوشیدن آن لباس‌ها تحریک شده است، به ویژه اگر لکه‌های قرمز دارد یا ناراحت به نظر می‌رسد، یک پودر دیگر را امتحان کنید که بدون بو و رایحه باشد.

 

همچنین به یاد داشته باشید که بسیاری از پودرهای شست‌وشوی مخصوص کودکان هم رایحه دارند، پس هنگام خرید دقت کنید که پودر انتخابی شما بدون رنگ و عطر باشد، زیرا آلرژی به رایحۀ پودرهای لباس‌شویی هم با وجود نادر بودن گاهی اتفاق می‌افتد. اگر هنوز هم واکنش آلرژیک کودک ادامه داشت، آبکشی لباس‌ها را دو برابر کنید و برای مشورت، با پزشک کودکتان تماس بگیرید.

 

در موارد دیگر نیز اگر کودکتان اگزما دارد که علائم آن شامل تکه‌های قرمز، پوسته‌پوسته و خشک، به ویژه در صورت، روی آرنج یا زانوهاست، لازم است از پزشک بخواهید که توصیه‌ و راهنمایی‌های مشخصی برای شست‌وشوی لباس‌ها و مراقبت از پوست کودک به شما بدهد، زیرا کودکانی که اگزما دارند می‌توانند به مواد موجود در شوینده‌ها و صابون‌ها حساسیت بیشتری داشته باشند و دچار مشکلاتی شوند.

 

روش صحیح شستشوی لباس نوزاد با دست

ممکن است بر روی اتیکت لباس کودک شما ذکر شده ‌باشد که بهتر است این لباس با دست شسته شود یا خودتان به دلایل زیادی ترجیح بدهید که به جای استفاده از ماشین لباسشویی از روش شستشوی دستی برای شستن لباس نوزاد خود استفاده کنید. برای این منظور به نکات زیر توجه کنید:

  1. دمای آب را تنظیم کنید

دمای آب برای شستن لباس نوزاد و کودک باید به گونه‌ای تنظیم شود که شوینده بتواند در آن دما عملکرد مناسبی داشته‌ باشد و ضمن حفظ بافت لباس کودک، چرک‌ها و بوی بد آن را نیز از بین ببرد. وان حمام یا لگن شستشو را پیش از شستن لباس کاملا تمیز و ضدعفونی کنید. معمولا دمای آب مورد نیاز بر روی اتیکت لباس کودک درج می‌‌شود. در غیر این صورت وان یا لگن را از آب با دمای ۳۵ تا ۴۰ درجه سانتی‌گراد پر کنید. برای شستن پوشک پارچه‌ای و لباس زیر کودک دمای آب را بالاتر ببرید تا هرگونه اثر عفونت و بوی بد از بین برود.

  1. شوینده مناسب را به آب اضافه کنید

مقدار مناسبی از شوینده را در آب بریزید و هم بزنید تا کف کند. اگر لباس بچه زیپ‌دار است، پیش از شستشو آن را ببندید. لباس‌ها را یکی یکی در آب قرار دهید و آن را به آرامی در آب حرکت دهید. از کشیدن، سابیدن و چلاندن لباس خودداری کنید و در هر مرحله از پاکسازی لباس آن مرحله را با فشار کم و به آرامی انجام دهید. اگر روی سطح لباس لک شده ‌است، بهتر است که پیش از شستشو متناسب با نوع لکه عمل لکه‌زدایی را انجام دهید.

  1. اجازه دهید تا لباس خیس بخورد

ابتدا اجازه بدهید تا چند دقیقه لباس نوزاد در محلول آب و شوینده خیس بخورد. سپس لباس را به یک لگن با آب تمیز منتقل کرده و شستشو را تا زمان پاکسازی کامل لباس‌ها از کف ادامه دهید.

  1. لباس‌ها را خشک کنید

لباس‌‌ها را در این مرحله نچلانید. بلکه به آرامی و بدون هیچ فشاری آن را بپیچید تا آب از لباس خارج شود. لباس کودک خود را در هوای آزاد قرار دهید تا خشک شود. جایی را انتخاب کنید که گردش هوای خوبی وجود داشته ‌باشد اما آن را در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار ندهید چرا که ممکن است این کار موجب آسیب ‌رسیدن به بافت لباس شود. البته بهتر است که پوشک‌های پارچه‌ای و لباس زیر کودک را زیر تابش مستقیم آفتاب خورشید قرار دهید چرا که اشعه آفتاب به‌عنوان یک ضدعفونی‌کننده طبیعی عمل می‌کند. معمولا شستن لباس نوزاد با دست راه مطمئن‌تری برای پاکسازی آن است اما اگر می‌خواهید در وقت خود صرفه‌جویی کنید می‌توانید از ماشین لباسشویی کمک بگیرید.

 

نکات شستن لباس نوزاد با ماشین لباسشویی

هرچند توصیه می‌شود فرآیند شستن لباس نوزاد با دست انجام شود، اما انجام این کار می‌تواند وقت‌گیر و طاقت‌فرسا باشد. به همین دلیل، والدینی که قادر به شستشوی دستی لباس نوزاد خود نیستند، می‌توانند با کمک گرفتن از نکات زیر، بهترین نتیجه را از شستن لباس نوزاد با ماشین لباسشویی دریافت کنند.

  1. لباس‌های نوزاد را قبل از لباس‌های خود بشویید

ماشین لباسشویی می‌تواند کانون گرم باکتری‌های مضر باشد؛ برای جلوگیری از انتقال برخی از باکتری‌های لباس شما به لباس نوزاد، اطمینان حاصل کنید که ابتدا لباس‌های نوزاد شسته شود. و یا میتوانید برای شست و شوی لباس کودکان یک مینی واش برای آنها تهیه کنید.

  1. لباس نوزاد را از قبل با صابون خیس کنید

یک روش عالی برای اطمینان از شستشوی کامل لباس این است که نصف فنجان شوینده مخصوص کودک را در یک سطل آب با دمای ۳۵ درجه سانتی‌گراد حل کنید و لباس‌های نوزاد را پیش از قرار دادن در ماشین لباسشویی، برای نیم ساعت در آن بخیسانید.

  1. لباس نوزاد را دو بار آبکشی کنید

برای اطمینان از پاک شدن کامل صابون از پارچه و شسته شدن باکتری‌ها، چرخه آبکشی را دو بار اجرا کنید؛ یک بار با مخزن دارای شوینده و یک بار دیگر بدون صابون یا مواد شوینده. در واقع، چرخه آبکشی دوم باید تنها با استفاده از آب اجرا شود. به یاد داشته باشید، همواره می‌توانید از دکتر خود در مورد نحوه شستن لباس نوزاد در ماشین لباسشویی و توصیه‌ها و راهنمایی‌های بیشتر سوال کنید.

  1. لباس نوزاد را به‌طور کامل خشک کنید

لباس نوزاد را می‌توان مانند هر لباس شخصی دیگری خشک کرد. چیزهایی مانند ژاکت و لباس‌های توری باید بر روی یک سطح افقی گذاشته شوند تا در طول فرآیند خشک شدن شکل خود را از دست ندهند. با این حال، اکثر لباس‌های دیگر را می‌توان در خشک‌کن قرار داد.

 

شاید فکر کنید که همه آن لباس‌های ریز خیلی زود خشک می‌شوند، اما در حقیقت این‌طور نیست. کاهش سطح باعث می‌شود خشک شدن لباس نوزاد کمی بیشتر طول بکشید. برای سرعت بخشیدن به روند کار، می‌توانید یک حوله خشک و تمیز را در خشک‌کن بیندازید تا به خشک شدن لباس‌های نوزاد شما کمک کند. بهتر است از نرم‌ کننده پارچه صرف نظر کنید یا از یک نرم کننده بدون رنگ و بدون عطر برای اینکار استفاده کنید. اگر به جای پوشک آماده، از پوشک پارچه‌ای استفاده می‌کنید، قطعا باید استفاده از نرم کننده پارچه را فراموش کنید. نرم کننده باعث جمع شدن پوشک‌ها شده و قدرت جذب آن‌ها را کاهش می‌دهد. خشک شدن لباس نوزاد در هوای آزاد به جای استفاده از خشک‌کن چندین مزیت دارد. آفتاب می‌تواند لباس‌های سفید را سفیدتر کرده و باعث درخشان‌تر شدن آن‌ها شود. بعلاوه، نور خورشید به علت خاصیت ضدعفونی‌ کنندگی خود، به از بین رفتن باکتری‌های مضر از روی لباس نوزاد کمک می‌کند.

 

شست و شوی لباس نوزاد با شوینده های مختلف شیمیایی

اگر این سوال که “لباس نوزاد رو با چی بشوریم” را در ذهن دارید در پاسخ باید بگوییم که یک مدل از شوینده هایی که برای شست و شوی لباس نوزادان مورد استفاده قرار می گیرند، شوینده های شیمیایی هستند که دارای انواع مختلفی هستند و مهم ترین آن ها عبارتند از:

  1. شستن لباس نوزاد با پودر لباسشویی :

پودر لباسشویی، یکی از رایج ترین شوینده هایی است که برای شستن لباس های نوزادان مورد استفاده قرار می گیرد و اگر شما قصد دارید از آن استفاده کنید حتما به نوع و مقدار آن توجه داشته باشید و برای سلامت بیشتر فرزندتان نیز، از پودر های لباسشویی مخصوص نوزادان استفاده نمایید.

  1. شستن لباس نوزاد با صابون :

شوینده دیگری که برای شستن لباس نوزادان مورد استفاده قرار می گیرد صابون است و بد نیست بدانید که صابون هایی که خاصیت قلیایی بیش تری دارند، قدرت تمیز کنندگی بهتری دارند و بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.

  1. شستن لباس نوزاد با وایتکس :

یکی دیگر از شوینده ها، وایتکس است. اما از آن جایی که وایتکس حاوی مواد شیمیایی قوی است و بوی تندی دارد، اصلا برای شستن لباس نوزادن مناسب نیست و ممکن است باعث ایجاد حساسیت های پوستی و تنفسی شدید در کودکان شود.

  1. شستن لباس نوزاد با تاید :

شوینده بعدی تاید است. اما به هیچ وجه برای شستن لباس نوزادان مناسب نمی باشد و معمولا مشکلات پوستی زیادی در کودکان به وجود می آورد.

  1. شستن لباس نوزاد با شامپو :

یکی دیگر از شوینده هایی که می توان از آن استفاده کرد شامپو است و توصیه ی ما این است که اگر قصد استفاده از شامپو را دارید از نوع بچگانه آن که سازگاری بیش تری با پوست کودکان دارد، استفاده کنید.

  1. شستن لباس نوزاد با مایع دستشویی :

شوینده دیگری که ممکن است مورد استفاده قرار بگیرد، مایع دستشویی است. اما این شوینده به هیچ وجه برای شستن لباس کودکان مناسب نیست و می تواند مشکلات جدی را به وجود بیاورد.

  1. شستن لباس نوزاد با مایع ظرفشویی :

شوینده بعدی مایع ظرف شویی است که اصلا گزینه مناسبی برای شستن لباس نوزادان نمی باشد. چرا که نه قدرت پاک کنندگی مناسبی دارد نه ساختار آن با پوست نوزاد سازگاری دارد.

 

شستن لباس نوزاد با شوینده های طبیعی

در ادامه این مبحث که “لباس نوزاد را با چه شوینده ای بشوییم” باید بگوییم که نوع دیگر شوینده ها، شوینده های طبیعی هستند. این شوینده ها همان طور که از نام آن ها مشخص است یک ساختار طبیعی دارند و استفاده از آن ها عوارض خاصی ندارد. از این رو اکثر مادر هایی که به سلامتی نوزاد خود به طور ویژه اهمیت می دهند سعی می کنند از این دسته شوینده ها، استفاده کنند. ما نیز در این بخش قصد داریم در مورد برخی از آن ها، صحبت کنیم و آن ها عبارتند از:

  1. شستن لباس نوزاد با جوش شیرین :

اولین و بهترین شوینده طبیعی که می توان برای شستن لباس نوزادان به کار گرفت، جوش شیرین است. لباس‌های سفید نوزاد بعد از مدتی به دلیل لکه‌های مکرر شیر و ادرار و جذب باکتری‌ها، تغییر رنگ می‌دهند و متمایل به زرد می‌شوند. برای حل این مشکل می‌توانید لباس‌ها را در آب و جوش شیرین خیس کنید تا به رنگ اولیه برگردند؛ یا از محلول بسیار رقیق سفید کننده استفاده کنید و بعد لباس را خوب آبکشی کنید. جالب است بدانید که جوش شیرین دارای ترکیبات خاصی است که می تواند بو و لکه های لباس نوزادان را به راحتی از بین ببرد و حتی باعث نرم شدن و لطیف شدن لباس ها شود.

  1. شستن لباس نوزاد با سرکه :

یکی دیگر از شوینده های طبیعی، سرکه است که برای شستن و ضد عفونی کردن لباس های نوزادان بسیار مناسب است. البته اگر قصد استفاده از آن را دارید باید این نکته را نیز در نظر داشته باشید که سرکه خالص حالت اسیدی دارد و در حین استفاده حتما باید رقیق شود و لباس به مدت 30 دقیقه در آن خیسانده شود تا تمام لکه ها را به طور کامل از بین ببرد.

  1. شستن لباس نوزاد با آب لیمو :

آب لیمو یکی دیگر از شوینده هایی است که برای شستن لباس نوزادان بسیار مناسب است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این ماده به راحتی اثرات لکه های قطره آهن را از بین می برد. این در حالی است که شستن این لکه ها با شوینده های شیمیایی، نه تنها لکه را از بین نمی برد بلکه آن ها را تثبیت می کند و در ظاهر لباس تأثیر منفی می گذارد.

 

نکاتی برای شستشوی لباس نوزاد که باید حتما رعایت کنید:

برای شستن لباس نوزادتان بهتر است نکاتی را از قبل بدانید و با رعایت هر کدام که لازم می‌دانید این شست‌وشوها را ساده و راحت‌تر کنید. برخی از این نکات شامل موارد زیر است:

  • حتماً از شوینده‌های مخصوص کودک استفاده کنید.
  • درجه لباسشویی را روی دمای مناسب کودک ( baby care ) تنظیم کنید تا الیاف پارچه آسیب نبیند.
  • اگر نوزادتان مبتلا به اگزما یا سایر بیماری‌های پوستی است، از پزشک متخصص دستورالعمل شستشو بگیرید.
  • قبل از شستن لباس‌ها، برچسب رویشان را مطالعه کنید؛ بعضی لباس‌ها با توجه به نوع پارچه، دستورالعمل خاصی برای شستشو دارند.
  • لباس نوزاد را قبل از شستشو در آب سرد خیس کنید تا لکه‌های شیر یا ادرار راحت‌تر شسته شوند.
  • در مرحله‌ی آب‌کشی اطمینان حاصل کنید که اثری از شوینده‌ها روی لباس نمانده است؛ لباس‌هایی را که مستقیم با پوست کودک در تماس هستند، دوبار آبکشی کنید.
  • اگر شاغل هستید و زمان زیادی برای شستن لباس‌ها ندارید، هنگام خرید لباس به نوع الیاف توجه کنید و لباس‌های ضد حساسیت بخرید، الیاف لباس‌های ضد حساسیت هنگام شستشو مواد شیمیایی را جذب نمی‌کنند.
  • اگر پوست کودک دچار جوش، خشکی خارش و سوزش شد، بعد از مشورت با پزشک مواد شوینده را تغییر دهید.
  • از نرم‌کننده و سفیدکننده استفاده نکنید.
  • بهتر است لباس‌ها را در معرض هوا و آفتاب خشک کنید.
  • قبل از استفاده از مواد شوینده، حتماً دستورالعمل روی آن را بخوانید.
  • لکه‌ها را بلافاصله با آب سرد بشویید و تا شستن لباس صبر نکنید، چون به‌مرور به الیاف پارچه نفوذ می‌کنند و تمیز کردنشان سخت‌تر می‌شود.
  • هرگز برای سفید کردن لباس نوزاد و کودک، از وایتکس استفاده نکنید؛ برای این کار می‌توانید از سفیدکننده‌های طبیعی مانند جوش شیرین یا آب‌لیمو استفاده کنید.
  • بهتر است در هربار شستشو، اول لباس‌های نوزاد را داخل ماشین لباسشویی بیندازید، بعد از آن لباس بزرگسال‌ها را بشویید، چون ممکن است باکتری‌ها منتقل شوند.
  • می‌توانید لباس‌ها را قبل از انداختن در ماشین لباسشویی، در محلول آب و صابون خیس کنید تا بهتر شسته شوند.
  • لباس‌های مرطوب کودک را روی هم پهن نکنید تا عفونت‌های قارچی ایجاد نشوند.
  • وقت شستشو جوراب‌ها و لباس‌های کوچک را در یک کیسه‌ی توری قرار دهید.

 

کلام آخر

شما باید از حوله شستشو و ملافه‌ها گرفته تا هر چیز دیگری که پوست کودک شما را لمس می‌کند بشویید. توجه به شیوه صحیح شستشوی لباس نوزاد و کودک باعث اطمینان از سلامتی کودک و جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های پوستی و اگزما می‌شود. همچنین لباس‌های کودک معمولاً الیاف نازک‌تری دارند و شستشوی مناسب باعث می‌شود لباس‌ها تغییر شکل ندهند و عمر بیشتری داشته باشند.

 

مطالب مرتبط : راهنمای خرید پوشاک کودکان

 

شما میتوانید انواع شوینده های مورد نظر خود را از سیسمونی بی بی ماما مشاهده کنید و پس از مقایسه آنها، محصول مد نظر کودک دلبندتان را انتخاب و خریداری کنید.

-19%
Original price was: 99,700 تومان.Current price is: 81,000 تومان.
-10%
Original price was: 65,600 تومان.Current price is: 59,000 تومان.
-10%
Original price was: 50,300 تومان.Current price is: 45,300 تومان.
-10%
Original price was: 50,300 تومان.Current price is: 45,300 تومان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *